Gyalogtúra a nyugalom szigetén – Kertészsziget

Gyalogtúra a nyugalom szigetén – Kertészsziget

Aki Kertészszigetre akar látogatni a Karcag – Füzesgyarmat úton haladva, a Karcagtól 20 km-re lévő bekötőúton érkezik a településre. A falut erdők és erdősávok ölelik körül. Bucsa felől érkezve tavasztól késő őszig gyönyörű élményt jelent az út két oldalán lévő erdősávok egymásba kapaszkodó látványa.

Kertészsziget legnagyobb értéke a családias jellegű, nyugodt lakókörnyezet. Külterületén nagyon sok a vad. Ha a határt járja a látogató, lépten – nyomon csoportosan legelésző őzeket láthat. A fácánok, nyulak is szép számmal élnek, szaporodnak ezen a területen. A külterületi utak száraz időszakban alkalmasak gyalogtúrára, kerékpározásra, sőt gépjárművel is járhatóak.

A szikes területek jellegzetes növénye a sóvirág, amikor nyílik, gyönyörű kék színben pompáznak a Bucsa-Kertészsziget között elterülő szikes legelőkön.

Mivel a település mindössze néhány utcából áll, kb. egy óra alatt bejárhatjuk, miközben sok érdekes háziállatot láthatunk a portákon. Innen a Szeghalom felé vezető műúton a közeli kis majorságba, Akasztóba sétálhatunk.

A helyi vendéglátók közül Balla Ferenc előzetes bejelentkezés alapján szívesen mesél birtokának történetéről, a szépen felújított legtávolabbi Wenckheim „birtokos házról” és a gazdasági épületekről, a környék birtokosairól, kastélyairól, Cserepesről és Görbeszigetről, melyek már sajnos az idő martalékává váltak.

A Körös–Maros Nemzeti Park védett területe, a dévaványai szikesek, ezen belül az Atya szegi-legelő és a hozzá kapcsolódó gyepterületek, egészen Akasztó alá elérnek. Ez a terület a túzokoknak (Otis tarda) ad otthont. Aki komolyabban szeretne megismerkedni a szikes gyepek élővilágával és madarászatával, annak ajánlott erre kerékpározni. Ehhez a túrához a nemzeti park munkatársaitól kérjenek tájékoztatást!

Látogasson el Kertészszigetre, legyen részese annak a csodának, amit az alföldi puszta és a fás-ligetes területek egyvelege nyújt!

Kapcsolatfelvétel

Küldj azonnali üzenetet

Ajánlat szerkesztése

You are not permitted to submit this form!