A csökmői református templom

A csökmői református templom

Református templom Csökmőm

            Községünk legrégibb épülete, műemlék jellegű, mai formáját 1891-ben nyerte el. Jelenlegi ismereteink szerint a mait megelőző és első református templom 1756-ban épült, vagy épült újjá. Erről csak annyit tudunk, hogy aránylag kisméretű építmény volt. 1795-96-ban négyfiókos tornyot építettek hozzá, de a torony hamar tönkre ment, ezért 1860-ban új tornyot emeltek a templomhoz. A torony rézgombját „Fő Bíró Nagy Dániel ő kegyelme” és ismeretlen fiatalabb társa készítette és ajándékozta az egyháznak. 1891-re a templom és a torony nagyon elavult, ezért lebontották. Helyére épült még ez évben júniustól-novemberig a jelenlegi templom, neoklasszicista stílusban, Székely Mihály nagyszalontai építész tervei alapján. A templom felszentelésére 1891. november 22-én került sor. Az ünnepségről Bögös Lajos lelkipásztor készített feljegyzést.

            A torony a II. világháborúban egy becsapódó német aknától megsérült, annak egyik sarka rázuhant a templom bádogtetőzetére. Beszakította a mennyezetet, s az addig égszínkék színű, négyezer aranycsillaggal díszített mennyezetét nem sikerült helyreállítani. 1976. évi tatarozáskor levakolták és fehérre meszelték.

            2011-ben sikeres pályázat eredményeként megtörtént a templom külső-belső felújítása. Ekkor hozták rendbe a mennyezetet, mely égszínkék színű, aranycsillaggal díszített. A két harang és az óra elektromos vezérlésű lett. A templomtorony bádogozása során a toronygömbben értékes dolgot, két bádogszelencét találtak. Az 1927. évi felújításkor helyezték el elődeink, üzenve az utókornak a bennük lévő iratokkal, tárgyi emlékekkel. Mindenről másolat és fotó készült és visszahelyezték a két szelencébe.

Új emlékiratok és tárgyi emlékek kerültek másik két szelencébe, részletes, alapos helyzetjelentéssel településünkről.

 

Részlet a Levél a Kedves Utódokhoz c. munkából

„Titeket pedig Kedves Utódok intünk és arra kérünk:

„Tartsátok meg, sőt keressétek Istenteknek, az Úrnak minden parancsát.”

/1 Krón 28,8b/

 

            Az észak-déli tengelyű templom 13×28 m-es belső terében 800 ülőhely van. Szószéke, Mózes-széke és az úr asztala eklektikus stílusban készült. A két manuális orgonát 1905-ben Weigestein Lipót temesvári mester építette. A torony magassága 31 méter.

Az egyházközösség 1870-ben öntetett két harangot Bécsújhelyen.

Készítője: Hilzer Ignác. A harangok súlya 432 és 797 font volt. 1917-ben a nagyobbik harangot a „Haza érdeke elkívánta”. Ennek helyére 1924-ben a budapesti Harangművek készített új 400 kg-os harangot 131 q búzáért.

Az 1944-es belövés következtében mind két harang megsérült, és három évig a templomnak nem volt harangja. A 151 és 344 kg-os harangokat Slezák László öntötte Budapesten 1947-ben.

            A templomban állandó kiállítás is megtekinthető sok-sok érdekességgel.

 

 

Felhasznált dokumentumok:

·         Csökmő Polgármesteri Hivatal kiadványa /1994/

Felelős kiadó: Futás István

·         Kiss Ibolya okleveles hitoktató Levél a Kedves Utódoknak c. levele

Megjelent: a Csökmői Mozaik 2022. februári számában

 

2022-04-21

Kapcsolatfelvétel

Küldj azonnali üzenetet

Ajánlat szerkesztése

You are not permitted to submit this form!